BAROMETER DUURZAME BLOEMIST CERTIFICAAT

BAROMETER
DUURZAME BLOEMIST
CERTIFICAAT

Met het keurmerk ‘Barometer Duurzame Bloemist’ onderscheidt een bloemist zich van niet-duurzame bloemisten. Voor de bloemist is het certificaat de kroon op een duurzaam ondernemersbeleid. Het aantal Barometer Duurzame Bloemist gecertificeerde bloemisten is sinds de oprichting van de Duurzame Bloemisten enorm gegroeid van 17 in 2015 tot circa 470.

Wat houdt het certificaat in?

Bloemisten gecertificeerd met het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist hebben een duurzame inkoop en bedrijfsvoering.
Het keurmerk is een barometer model en bestaat uit certificering op niveau Brons, Zilver of Goud. Het keurmerk bestaat uit 3 delen:

– 1. Percentage duurzamere inkoop van bloemen en planten.

– 2.
Eisen, die voor ieder niveau hetzelfde zijn. In het eigen bedrijf gelden eisen bijvoorbeeld op het gebied van afvalscheiding, elektriciteit, hygiëne en reinigingsmiddelen, gas en water, verpakking, vervoer en zorg voor medewerkers.

– 3.
Keuzemaatregelen, het aantal behaalde punten bepaald samen met de duurzamere inkoop van bloemen en planten (onderdeel 1) het niveau waarop de bloemist gecertificeerd wordt.

De criteria van het keurmerk worden beheerd door Stichting Milieukeur. Meer informatie over het keurmerk en de al gecertificeerde bloemisten is te vinden op de website van Stichting Milieukeur.

Bedrijfscertificering

De Duurzame Bloemisten Groep sluit nauw aan op bestaande duurzaamheidsinitiatieven in de keten. Het keurmerk ‘Barometer Duurzame Bloemist’ is zo’n initiatief. Het toont aan dat niet alleen de bloemen maar ook het bedrijf duurzaam is ingericht. Geen productcertificering dus maar een bedrijfscertificering.

BIOLOGISCHE
BLOEMEN

BIOLOGISCHE
BLOEMEN

Het aanbod biologische bloemen binnen de keten is nog klein. Door de groei van het aantal Barometer Duurzame Bloemist gecertificeerde bloemisten zal de vraag naar biologische bloemen toenemen. Wanneer de vraag zal toenemen is het aannemelijk dat ook het aanbod zal groeien. Deze ambitie sluit volledig aan op de doelstelling om het toenemend gebruik van chemicaliën terug te dringen.

Biologisch geteelde bloemen

Bij biologische teelt wordt optimaal gebruik gemaakt van de natuurlijke factoren in het teeltsysteem. Organische bemesting, biologische ongediertebestrijding, vruchtwisseling en juiste rassenkeus zijn basisregels voor het kweken van een gezond biologisch sierteeltproduct. Biologische bloemen volgroeien zonder chemische toevoegingen of bestrijdingsmiddelen. Ze worden gekweekt met liefde en respect voor de natuur.

De concrete betekenis van biologisch geteelde bloemen

Uitsluitend organische bemesting i.p.v. kunstmeststoffen.
Geen gebruik van synthetisch-chemische bestrijdingsmiddelen.
Kwekers zijn EKO gecertificeerd.

Aangesloten bedrijven worden gecontroleerd door SKAL. Een door de overheid ingestelde organisatie die alle biologische producten beoordeelt.

Bloemen worden in volle grond, op natuurlijke wijze geteeld en krijgen de tijd om op eigen kracht uit te groeien. Hierdoor zijn biologische bloemen niet het hele jaar verkrijgbaar. Een plant die in de volle grond groeit maakt van nature afweerstoffen aan tegen plagen en ziekten zonder dat hierbij chemische middelen nodig zijn. Dit zorgt voor sterke bloemen.

EERLIJK
PRODUCT

EERLIJK
PRODUCT

Het doel van de Duurzame Bloemisten Groep is het verduurzamen van de bloemensector. Een duurzamer product is ook een eerlijk product. Dit betekent een eerlijke prijs door de hele keten heen zeker voor de bloemist.
Naar aanleiding van de wensen van de besteller wordt door de bloemist een ambachtelijk boeket samengesteld.

Door onze werkwijze is er veel variatie en creativiteit in het bloemwerk. De bloemist is gemotiveerd creatieve en ambachtelijke boeketten samen te stellen.

Deze eerlijke prijs is goed voor de bloemist, het product en ook voor u! U ontvangt een duurzaam ambachtelijk boeket dat met zorg en aandacht is samengesteld.

REDUCTIE CHEMISCHE BESTRIJDINGSMIDDELEN
EN KUNSTMEST

REDUCTIE CHEMISCHE BESTRIJDINGSMIDDELEN
EN KUNSTMEST

Door bloemen te kopen die op een milieuvriendelijke manier geteeld zijn draagt u bij aan een reductie tot wel 70% op het gebruik van chemisch samengestelde bestrijdingsmiddelen.

Kwekers die op een bewuste wijze telen met een zo laag mogelijke belasting voor mens en milieu, gebruiken veelal alternatieve bestrijdingsmiddelen i.p.v. chemische bestrijdingsmiddelen. Bijvoorbeeld insecten zoals sluipwespen en lieveheersbeestjes, dit zijn natuurlijke tegenstanders van diverse insecten die het gewas kunnen aantasten.

Als u de bloemen koopt bij een Duurzame bloemist dan draagt u direct bij aan een gezondere en groene wereld. Ons doel is het verder verduurzamen van de sector. Dit doen wij door het creëren van meer vraag naar duurzamer geteelde bloemen, hierdoor komt de keten in beweging.

PROFESSIONEEL
BESTEL- EN
INKOOPSYSTEEM

PROFESSIONEEL
BESTEL- EN
INKOOPSYSTEEM

Het gemak van ons bestelsysteem

Via onze site kunt u heel gemakkelijk uw bloemen bestellen. Consumenten kunnen via de webshop bloemen bestellen en deze direct via Ideal betalen. Zakelijke klanten die op rekening willen bestellen kunnen gebruik maken van ons bestelsysteem. Onze servicedesk maakt een account aan en stuurt een activatielink toe.

Het bestelsysteem voldoet aan de huidige eisen van (grote) organisaties. Het account wordt op maat en naar wens ingericht. Zo kunnen er meerdere referenties op de factuur vermeld worden, is het mogelijk om meerdere bestellers toe te voegen, worden facturen op maat ingericht en kan ons bestelsysteem door middel van een OCI koppeling zelfs gekoppeld worden aan uw interne inkoopsysteem. Dit zorgt voor optimale efficiëntie. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan contact op met onze servicedesk.